Ziekenhuizen

Hieronder vind je een overzicht van standaardpakketten waaruit een keuze kan gemaakt worden. Ons aanbod beperkt zich uiteraard niet tot deze topics en elke vraag kan op maat verder in overleg met jullie ontwikkeld worden.
(Bij de aangegeven prijzen is cursusmateriaal, attesten en didactisch materiaal inbegrepen, verplaatsingsonkosten en verplaatsingstijd niet inbegrepen)

Communicatieve & pedagogische thema’s

Waarderend coachen     

8u, doelgroep leidinggevende in de zorg

Kenmerkend voor deze benadering is dat problemen en conflicten worden opgelost door te onderzoeken wat goed gaat, wat energie geeft, wat inspireert, opvang nieuwe medewerkers

Conflicthantering

8u, doelgroep leidinggevende in de zorg

Conflicthantering staat haaks op conflictvermijding. Hoewel de meeste mensen harmonie boven conflict verkiezen, zijn ze tegenpolen die niet zonder elkaar kunnen bestaan. Langdurige conflictvermijding kan relaties ernstig in gevaar brengen. Conflicten kunnen namelijk noodzakelijke signalen zijn, om nieuwe ontwikkelingen op gang te brengen.

Voorkomen van burn-out

8u, doelgroep leidinggevende in de zorg

Een paar citaten: 'Ik kreeg paniekaanvallen', 'Ik was niet lui maar moe. Doodmoe. Waaraan ik eerst nog had getwijfeld, wist ik nu met zekerheid: ik was ziek.' En tenslotte: 'Ik kon niet meer, al mijn reserves waren uitgeput, ik viel bijna om. Even dacht ik dat mijn laatste uur geslagen had.' Inmiddels weten we dat een burn-out over het algemeen over gaat. Maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom vind je in deze cursus meer over wat een burn-out is, hoe het werkt en hoe je het bij jezelf of bij een collega de eerste signalen herkent.

Communicatie 'Ik zou het anders doen':

3u basis, 6u met uitbreiding, 12u met intensieve begeleiding, doelgroep iedereen werkzaam in de zorg

Je collega roept alweer tegen één van de patienten. Je kan dit moeilijk verdragen. Wat doe je ermee? Je mond houden en alle frustraties inslikken? Of de uitdaging aangaan en het hen toch vertellen? In deze vorming bewandelen we de tweede weg. Dit is de boeiende weg van communicatie en feedback.

Stress en burn-out  

3u basis, 6u met uitbreiding, 12u met intensieve begeleiding,

12u + 3u terugkomdag, doelgroep iedereen die instaat voor de begeleiding van studenten/nieuwe medewerkers

Volgende thema’s komen aan bod:
• Leren: wat is leren, wat zijn competenties, ..
• Observeren: wat moet je observeren, hoe doe je dat, wanneer?
• Actief luisteren: wat is actief luisteren? Wanneer doe je dat?
• Feedback geven:
• Reflecteren
• Coachen
• Evaluatie
• POP

Teambuilding "we trekken aan één zeel"

"We trekken aan één zeel."
Als team krijg je een gemeenschappelijke uitdaging waarin je enkel kan slagen als je goed samenwerkt en daarbij ieders talent inzet. Het wordt een wervelende voor- of namiddag met veel actie, denk- en spelplezier. Voor elk wat wils: rustig, actief, doen, denken, alleen, samen, traag, snel … De nadruk ligt op elkaar op een ludieke manier beter leren kennen. Ben je op zoek naar een plezante teambuilding, waaraan je met de hele groep deelneemt? Dan is deze teambuilding iets voor jouw team. 

3u, doelgroep elk team dat elkaar wilt leren kennen op een leuke creatieve manier

Intervisie

Intervisie is een professionele uitwisseling tussen collega’s over thema’s uit hun werkveld, bijvoorbeeld omgaan met tijdsdruk, goede zorg, moeilijke contacten met doelgroep of familie, enz. De bedoeling is de deskundigheid van deelnemers te bevorderen en de kwaliteit van de zorg naar de doelgroep te verbeteren. Vormingscentrum HIVSET biedt begeleiding tijdens een intervisie. De begeleider zorgt voor een veilige omgeving waarin elke deelnemer aan het woord komt. Er wordt op een resultaatgerichte manier gewerkt en tegelijkertijd maakt de begeleider ruimte voor het persoonlijke proces van de deelnemers.  

Thema’s rond zorg

Fixatie

3u, doelgroep zorgkundigen/verpleegkundigen

Omgaan met dementie VR-Brillen

3u, doelgroep zorgkundigen/verpleegkundigen

Klik op deze link voor een kennismakingsfilm

Rugvriendelijk werken

3u basis, 6u met uitbreiding; doelgroep iedereen werkzaam in de zorg

Vervangen en verzorging van een suprapubische sonde.     

3u, doelgroep verpleegkundigen/vroedvrouwen

Gebruik en verzorging van port-a-cath             

3u, doelgroep verpleegkundigen/vroedvrouwen

Bloedname: citraat of EDTA, nee doe maar een serumtube     

3u, doelgroep verpleegkundigen/vroedvrouwen 

Reanimatie met het gebruik van AED bij kinderen van 0-puberteit

3u, doelgroep iedereen werkzaam in de zorg

Reanimatie met het gebruik van AED bij volwassenen

3u, doelgroep iedereen werkzaam in de zorg

 

 

 

Naast vormingen bieden wij ook begeleidingstrajecten en beleidsondersteuning aan op maat. Dat betekent dat je ons bv. kan inschakelen voor begeleiding en advies bij de implementatie van verandering op de werkvloer (bv. ten gevolge van een vorming), voor ondersteuning bij kwaliteitszorg, voor beleidsondersteuning, enz.

Je kan ook een kijkje nemen in ons open aanbod.