Info VOV, KMO-portefeuille, Opleidingscheques

Ga naar

 

Vlaams opleidingsverlof

Werknemers in de privésector hebben onder bepaalde voorwaarden recht op het Vlaams opleidingsverlof. Ze mogen afwezig zijn op het werk om een opleiding te volgen, terwijl hun loon wordt doorbetaald. Na de opleiding kan de werkgever een forfaitair bedrag terugbetaald krijgen als compensatie. Op vlaanderen.be, meer specifiek op deze pagina, kan je alle info netjes terugvinden (voorwaarden, te ondernemen stappen, opleidingen, enz.). Het Vlaams opleidingsverlof vervangt het vroegere Betaald Educatief Verlof (BEV), een federale aangelegenheid.

Laat weten dat je VOV wil opnemen. Na je inschrijving bezorgen we je dan een getuigschrift dat je werkgeven kan gebruiken om de aanvraag in orde te brengen via het online WSE-loket. 

 

KMO-portefeuille

De kmo-portefeuille is een maatregel waardoor je – als zelfstandige/ondernemer– financiële steun krijgt voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Het Vormingscentrum is een erkende partner voor opleidingen met KMO-p subsidie. Mits je organisatie in aanmerking komt voor de KMO-portefeuille, kan je tot 30% subsidie verkrijgen voor opleidingen in ons open aanbod of opleidingen op maat binnen jouw organisatie!  Het te betalen inschrijvingsgeld voor éénzelfde vorming moet meer dan 100 euro bedragen per subsidieaanvraag (je mag inschrijvingen van verschillende collega's optellen). 

De opleiding moet gericht zijn naar de werkende van de onderneming, gericht op de kernprocessen en het bedrijfsfunctioneren ten goede komen. 

Het Vlaams Agentschap voor innoveren en ondernemen heeft een mooie informatieve website samengesteld rond de kmo-portefeuille.

Opleidingscheques

Volledige informatie over de opleidingscheques kan je vinden op deze link:  https://www.vdab.be/opleidingscheques/werknemers.shtml

Wil je graag een opleiding volgen? Kijk dan ook eens eerst of je in aanmerking komt voor opleidingscheques. Via opleidingscheques betaal je immers maar de helft van de kosten. 

  • Ben je hooggeschoold, dan kom je vanaf 1/3/2015 enkel nog in aanmerking voor opleidingscheques als je in het kader van loopbaanbegeleiding een loopbaangerichte opleiding wil volgen. Je bent hooggeschoold als je hogere studies hebt afgerond, zoals studies die leiden tot het diploma van bachelor of hoger onderwijs, een lerarenopleiding, een getuigschrift voor pedagogische beroepsbekwaamheid en studies in het hoger onderwijs ingericht door het onderwijs voor sociale promotie.
  • Gediplomeerde of gebreveteerde verpleegkundigen met een diploma tot en met het schooljaar 2008-2009, komen nog steeds in aanmerking voor het gebruik van opleidingscheques, anderen niet (bv HBO-5 verpleegkundigen)

Kom je in aanmerking, dan kan je opleidingscheques bestellen voor gewone opleidingen en (opleidingen in het kader van) loopbaanbegeleiding. Sommige opleidingen komen niet in aanmerking voor betaling met cheques om wettelijke redenen (meestal gaat het om korte opleidingen van minder dan 32 uren). Indien een opleiding aanleiding kan geven tot Vlaams opleidingsverlof, dan kan je doorgaans ook betalen met opleidingscheques. 

Komt je opleiding in aanmerking, zoek dan op hoeveel inschrijvingsgeld je moet betalen en bestel voor dat bedrag cheques. Als je bijvoorbeeld 120 euro inschrijvingsgeld moet betalen, bestel je voor 120 euro opleidingscheques. De overheid betaalt dan de helft, jij de andere helft.  Dus een bestelling van cheques t.b.v. 120 euro, kost je slechts 60 euro!